Dextros används effektivt till bryggning I hemmet

En viktig ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det bästa är att inbringa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning samt vinberedning.

brygg

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks pågå en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska använda då man vill brygga öl hemma. En del menar att det bara är dextros som gäller ifall man vill få till en delikat smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.

Ifall du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara klokt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noggrann med renligheten, att hålla orubblig temperatur och att jobba på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.

Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att debattera det där med rätt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt balans genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker samt annat spännande.

Vad säger experterna om sockret samt smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.

Strösocker däremot är en disackarid och utgör enbart till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har rentav lite olika synpunkter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt skänker öl som smakar cider medan andra säger att detta är nonsens.

En del menar att det bara är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass minimal att det sannerligen ej spelar någon roll. hembryggning öl bryggsocker.

Något man måste komma ihåg är att ölet kan få en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är först när man minsann har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig strängt till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså icke vara smart och substituera med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som icke gör det.

Kom ihåg att de skilda delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod likaså kommer att färga resultatet. Ifall du följer ett recept och därefter får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan erhålla samma goda öl igen. Du bör helst undfly att mixa på känsla.