Hunger samt viktminskning med 5:2-dieten

Innebär 5:2-dieten att du kommer vara hungrig? Ja det kommer du. Åtminstone till en början när kroppen fortfarande inte är van vid fastedagarna. En av de största skälen till att vi är lite större än nödvändigt i detta landet överlag är att vi äter för rejäla portioner. Våra kroppar är inte uppmärksamma på när vi ätit nog därför att bli mätta. Mestadels slinker det ner en aning extra vid var måltid.

Därför kommer kroppen att bli hungrig när du först börjar med fastedagar. Men det handlar alltså inte om att du ätit för lite för att hantera dagen, utan att kroppen helt enkelt är van vid att få lite extra. Håll ut och minns att efter några veckor kommer fastedagarna inte att vara lika tuffa.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss uppemot 85 kg kött per människa och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För bara 60 år sedan var den siffran på endast 50 kg per individ och år. Att dra ner aningen på köttet är en kvick väg mot bättre hälsa. Bra sajt.

När du börjar med fastedagar måste du själv finna den rytm och det upplägg som passar dig, dina vanor och din kropp. För en del är det lätt att utelämna måltider alternativt byta ut dem med dryck, för andra måste fastedagens begränsade kaloriintag spridas ut regelbundet över dagens vakna timmar för att inte orken ska ta slut.

Finns det inget man kan göra åt hungern då? Jovisst finns det knep att ta till. Vill du prova att hoppa över morgonmål? En kopp varmt vatten tillsammans med en citronskiva i är ett beprövat knep för att väcka kroppen och kan även hämma hunger eller sug. Prova även en aning riven ingefära i hett vatten när du känner att din kropp ropar efter något att stoppa i sig.

Välj rätt dagar att fasta på. Titta efter i veckans schema och avgör vilka dagar du lättast klarar dig på den kalorisnåla dieten. Välj de dagar du har minst fysisk ansträngning och flest chanser till vila om det skulle bli besvärligt. Det är även oftast lättare att laga lämplig mat och motstå onödiga frestelser när du är hemma.

När du sätter ihop din matsedel ska du fundera på att fylla upp med kalorisnåla nyttigheter som grönsaker samt sallad för att rätterna ska bli mättande och ge kroppen den energi den behöver. Avstå från samtliga tomma kalorier, tacka nej till brödet samt pastan. Dessa produkter ger en falsk mättnad som hastigt går över, och de innehåller inga näringsämnen som kroppen egentligen tar till sig.

Välj fettsnåla råvaror därför att spara in på kalorierna och kom ihåg att när du också skär ner på kalorierna under de “vanliga” dagarna genom att avstå ifrån rena onyttigheter såsom chips och läsk kommer du dessutom känna dig mindre hungrig under fastedagarna. Men glöm inte att 5:2 ska vara en lustfylld diet, men unna dig inte att falla för frestelserna för ofta.

Kom också ihåg att det är en stor hjälp på vägen mot att få kontroll över sitt ätande att först tillåta kroppen att känna lite hunger för att sedan få uppleva hur lite det i själva verket krävs därför att bli mätt igen, när kroppen väl vant sig av med överflöd och stora portioner.