Med salmiak I pulverform blir blir efterrätter och godis underbart smaskigt

För en del så är det tufft att gå för lång tid utan lakrits och man kan nog anföra att detta är ett godis som är rätt så typiskt för svenskar. I andra länder så är det inte alltid så enkelt att hitta det salta lakritsgodiset så ska man ut och åka så kan det vara förståndigt att ta med sig lite godsaker eller kanske salmiak i pulverform så att du kan tillreda ditt eget godis.

salmiak

Vad är salmiak och vad kan det användas till utöver godistillverkning?

Det är betydelsefullt att fatta att salmiak icke är detsamma som lakrits men att salmiakpulver vanligtvis är en ingrediens då man tillverkar saltlakrits. Ett annat namn på salmiaken är ammoniumklorid och det här ämnet använder man för att erhålla den salta smaken men faktum är att det har många andra användningsområden. Salmiak funkar enastående som rengöringsmedel.

Då man främst började framställa ammoniumklorid så ville man nyttja det som gödsel. Idag så används salmiaken även fortsättningsvis som gödsel men det finns fler fängslande användningsområden som inom pyrotekniken där man alstrar rök med ämnet och man kan ta bort syrafläckar med ammoniumkloriden.

Kan man säga att salmiak och lakrits är samma sak?

Nej, man kan faktiskt ej säga att detta är samma sak! Lakritsen kommer från lakritsroten medan salmiaken framställs på kemisk väg. Men kombinationen av dessa två ämnen är mycket lyckad och salmiaksalt är känt för att tillhandahålla en så bra smak. Utan saltet så hade man fått en söt smak på lakritsen som förvisso också är populärt men en helt annan sak.

Numera så är det mycket vanligt att recept nämner lakrits som en ingrediens. Ifall man ska göra nyttiga chokladbollar av nötter så kan det vara så att man skall addera en gnutta lakritspulver. Det här är icke salmiak utan pulver av lakritsrot.

Det kan självklart också vara så att en del recept nämner salmiakpulver som en ingrediens och detta pulvret är enkelt att få tag i. Man kan köpa det online till ett bra pris (ofta på allt-fraktfritt.se och Tradera) och har man det sedan hemma i skafferiet så finns det väldigt som med fördel kan smaksättas med det.

Hitta bra recept på godis med salmiakpulver

Faktum är att du kan bli så inspirerad av alla goda efterrätter samt det godis som du kan göra med salmiaksmak att du helt enkel blir tvungen att köpa pulvret enbart för att prova. Kola, lakritslantar, hallondessert… det här är blott några exempel på sådant som blir tokigt gott då man blandar i salmiaken.

Internet är fullt av fina tips och goda recept som är enkla att följa. Har man blott ett grundrecept så kan man för det mesta ge det hela en saltlakritstvist genom att tillägga salmiakpulvret. Det är inte komplicerat och något som absolut leder till efterrätter samt godis som är en aning udda.
Klicka på denna länk för mer information från ammoniumklorid.se.

Tänk på att ej överdosera. Man vill definitivt inte erhålla för mycket av den salta smaken som visserligen är läcker men som kan ta över om det blir för mycket. Följ receptet ingående samt testa dig fram med mindre mängder ammoniumklorid då du håller på att bilda ditt eget saltgodisrecept.