Användbara råvaror vid vinbryggning

Endast tid och fantasi begränsar möjligheterna att kombinera fruktrecept vid vinbryggningen. Man kan experimentera i all oändlighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det ständigt gångbara frukter och bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns även prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig till vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär samt mispel.

Den som gillar att vara ute på skogspromenad ska spana de otaliga sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte testa att brygga vin på blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp ska prova att brygga på rosenblad av välluktande rosor alternativt på maskrosor, fläderblommor samt lindblommor.

Det finns inte alltid tid att brygga när vissa råvaror har sin skördetid. Därför kan de alltid förvaras djupfrysta för framtida bruk. En del råvaror bör faktiskt helst ha varit frysta i vilket fall innan bryggning. Exempelvis, vilda nypon, slånbär samt rönnbär.

Men när det inte hela tiden är årstid för frukt och bär kan man inhandla djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs vanligtvis inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte sällsynt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på enbart några hekto.

Det är även ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns olika sorters bärsafter i handeln att handla. Varudeklarationen bör utförligt läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns vissa safter som gör sig bättre som grundsafter. Till exempel juice av äpple/svart vinbär alternativt äpple/druva. Den som brukar besöka musterier kan ha i åtanke att äppelmust är ypperligt att brygga vin på. Mer info: På denna sajten Candyshot 1000 ml till 50 x 75 cl

Vad gäller koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar överlag vara ganska dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.