Fruktbehandling vid vinframställning

När man framställer vin är det betydelsefullt att frukter behandlas på rätt sätt för bästa möjliga resultat. I boken Hemmaframställning av Vin skänker Kjeld Erlandsen sina bästa tips. Erlandsen har mångårig erfarenhet av vinframställning och redogör noggrant och detaljerat hur man går till väga.

Han nämner hårda och saftiga frukter såsom äpplen päron och pumpa. Dessa frukter ska sköljas ordentligt i hett vatten och rensas från smuts eller liknande. Även stjälken och flugan ska rensas. Vad gäller äpplen så ska de inte vara skalade och kärnorna kan med fördel vara kvar. Allra enklast är att avskilja äpplen med hjälp av en äppeldelare som man kan införskaffa i exempelvis järnhandeln. De hårda och saftiga frukterna lämnar föga fruktrester och kräver jäsning på omkring 3-4 dygn.

Mjuka saftiga bär som exempelvis körsbär och vinbär måste man sortera bort blad från, och om möjligt också dåliga stjälkar. Bären ska sedan mosas i en bunke med hjälp av händerna alternativt en potatispress. Var noga med att inte demolera kärnorna från dessa bär. Kärnor från exempelvis körsbär och plommon kan man efter silning samla in för att framställa Cherry brandy. De mjuka saftiga bären jäser på ungefär 2-4 dygn.

Rabarber tillhör en unik kategori. De bör nämligen enbart användas i maj och juni. Vinet kan få en icke eftersträvansvärd besk smak om rabarberna är för gamla eller träiga. För att inte vinet ska bli ljusrött skollas stjälkar med kokande vatten samt skalas.

Stjälkarna ska delas i ungefär 3-4 cm långa bitar och sedan kokas i ¼ liter vatten per kg till dess de är möra. Saften ska sedan pressas ur i ett spann och till det tillsättas 2 gram vinkrita per kg rabarber som därnäst får stå till nästa dag. Oxalsyran i rabarberna neutraliseras av kritan. Läs mer här Plastkranar för fat & dunk

När omkring ett dygn har gått så hälls saften över i ett jäskärl. Man ska vara noga och aktsam så att inte den vita bottensatsen som bildats följer med. Tillsätt socker och vatten I enlighet med recept.

Till de torra friska bären hör bland annat nypon, rönnbär och slånbär. P.g.a. dessa bärs aromrikedom och mindre saftinnehåll är de särskilt lämpliga för starkviner. Om man exempelvis ska bearbeta större nypon från trädgården så tar man först bort stjälk och fluga. För att få bort de flesta kärnorna måste man dela nyponet itu och sedan skölja med varmt vatten. Om det är för många kärnor blir vinet bittert. De mindre nyponen måste behandlas hela och vara frusna.

Också havtorn och slånbär ska behandlas hela och frusna. -6 – -8 grader är ideal frystemperatur.

Det finns även torkade bär i form av exempelvis fläder, nypon samt rönnbär. Dessa kan köpas i specialaffärer såsom i hembryggningsbutiker och i hälsokostbutiker. Givetvis har internet fått en väsentlig roll då många beställer online.

När torkade bär behandlas häller man kokande vatten över dem och låter dem stå till kommande dag. På så vis får bären svälla upp ungefär 4 gånger sin torkade storlek. För den skull ska man se till att inte ha ett för litet spann eller krus. En bra tumregel är att det kokande vattnet som hälls över bären ska vara dubbelt så mycket. Det brukar bli någonstans emellan 2-5 liter vatten.

När man brygger vin på exempelvis äppelmust bör man tänka på att det bör vara ofiltrerat. Det är nämligen så att viktiga ämnen går förlorade vid filtrering. Tänk på att musten ska jäsa ungefär 2-3 dagar före man tillsätter socker.

Man kan köpa koncentrerad äppelsaft på konservburkar som rymmer 1 kg vilket skänker ca 10-12 liter äppelmust. För att brygga 25 liter vin krävs 2 burkar koncentrat. Koncentratet ska spädas ut till 15 liter och därefter tillsätter man förkultur. Innan man tillsätter den första tredjedelen med vatten och socker så ska satsen jäsa i 2-3 dagar.

Också vanlig fruktsaft kan användas. Dock bör man minnas att om det är riktigt söt saft undersöka sockerinnehåller per liter. Det mäter man med fördel med hjälp av en oechslemätare. Om saften är koncentrerad så kan den enbart användas utspädd. För 10 liter jäsande vin krävs 1 liter saft. All saft som är pastöriserad tar mycket längre tid att jäsa än jäsning av färska frukter.

Den som är ute efter ett pikant vin bör testa att framställa vin på maskrosor eller fläderblommor. Vad gäller maskrosorna så bör de gröna bladen avlägsnas och endast de gula kronbladen ska vara kvar. Vad gäller fläderblommor så behandlas hela blomman inklusive stjälken, men dock avlägsnas stjälken så den blir avskild.

Lägg i blommorna i en större gryta tillsammans med 1 ½ liter kokande vatten. Helst att blommorna pressas ned. Blommorna ska kokas sakta under lock till dess de faller samman. Det brukar vanligen ta cirka 3-5 minuter. Därpå måste blommorna pressas ordentligt och hällas tillsammans med vätskan i jäskärlet med med ½ burk koncentrerad äppelsaft per 10 liter vin eller 5 liter äppelmust. Tillsätt därpå socker och vatten enligt recept.