En kolsyrepatron räcker till 50 liter vatten

En kolsyrepatron är väsentlig för att kunna kolsyra sitt eget vatten med en kolsyremaskin. Kolsyrepatroner för vanliga sodastreamers rymmer vanligtvis 425 gram kolsyra, vilket räcker för att kolsyra ungefär 50 liter vatten. En ny kolsyrepatron kostar runt 250 kronor, men det är onödigt att handla en ny patron varje gång den gamla är slut. Hos sin återförsäljare kan man byta sin gamla kolsyrepatron mot en ny för under hundralappen.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat mineralvatten essenserbordsvattenaromerläskkoncentratmineralvattensodavattenbordsvatten

Idag finns det mängder av diverse kolsyremaskiner i handeln och med dem följer jämt en kolsyrepatron. Vid nyköp brukar man få med en kolsyrepatron av samma distributör som själva sodastreamern, dvs Alcojet kolsyrepatron med Sodastream alternativt en Aga kolsyrepatron med en Wassermaxx. Sodastream och Wassermaxx är de dominerande kolsyremaskintillverkarna i Sverige idag och ligger jämnt i både pris och kvalitet. Generellt sett säger man att Sodastream gör snäppet bättre maskiner medan Aga framställer bäst kolsyra, men skillnaderna är små.

Sodastream var först ut med att göra kolsyremaskiner för hemmabruk, förlagan till den vi har tillgång till idag skapades av Guy Gilbey redan 1903. Framåt femtiotalet började kolsyremaskiner säljas kommersiellt men inte förrän på 80-talet slog sodastreamern igenom med en skräll. Tvärt ville alla ha en egen kolsyremaskin för att göra sitt eget mineralvatten samt sin egen läsk. Under 90-talet svalnade intresset som nu väckts till liv igen.

Idag säljs fler kolsyremaskiner än någonsin och efterfrågan är omfattande. Sodastream, som slog sig ihop med Sodaclub under slutet av 90-talet, är ännu marknadens flaggskepp och gör bra produkter.

Dricker man mycket bubbelvatten kan det vara en investering att skaffa en sodastreamer, men det är framför allt en skojig grej att pyssla med. Man kan smaksätta sitt vatten tillsammans med allting från svagare bordsvattenaromer eller regelrätta läskessenser och det finns idag några affärsverksamheter som har specialiserat sig på precis vattenaromer.

Aga och Sodastream har självfallet egna utbud av smaker, de innehåller ofta både sötningsmedel och socker, men finns i relativt många smaker. Aromhuset har nischat in sig på bordsvattensmaksättare och framställer goda aromer totalt utan vare sig konserveringsmedel, socker eller sötningsmedel och lämpar sig för de som vill undfly ohälsosamma tillsatser, men samtidigt vill att vattnet ska äga smak.

En kolsyremaskin är enkel att både bruka samt hålla efter och de moderna varianterna tar oerhört lite utrymme.

Även i en carbonator använder man sig av en kolsyrepatron för att få kolsyra i vattnet. En carbonator är en typ av kolsyremaskin som byggs in i köket. Själva aggregatet fästs under vasken och en särskild kran kopplas in i diskbänken. Sedan har man kolsyrat vatten direkt ur kranen så länge ens kolsyrepatron räcker.

En kolsyrepatron för en carbonator innehåller lika mycket kolsyra som de kolsyrepatroner man använder till sodastreamers, men då en carbonator inte ger lika mycket kolsyra som en kolsyremaskin så räcker en kolsyrepatron vanligtvis till mer vatten från en carbonator. Man anser att en kolsyrepatron kan kolsyra upp till 100 liter vatten i en carbonator.

Aga har idag ett fint sortiment av carbonatorer för hemmet och de kostar mellan 3-5000 kronor. Det är samma sorts kolsyrepatroner som används i mindre carbonatorer som till de vanliga kolsyremaskinerna från Wassermaxx samt Sodastream.