Kolsyrat vatten kan framställas på skilda sätt. I vissa naturliga källor runt om i världen kan man hitta naturligt kolsyrat vatten, det var från dem man först intresserad av att dricka kolsyrat vatten. Perrier är idag ett av de kändaste märkena för naturligt kolsyrat vatten. Vattnet tas idag upp från källan separat och kolsyran tillsätts i efterhand, det är dock källans egen kolsyra som tillsätts. På detta sätt utvinns naturligt kolsyrat vatten från många olika källor runt om i världen.
Intresset för kolsyrat vatten började för längesedan, man insåg att kolsyra var en sund ingrediens i vatten som gjorde det både rikare på smak samt fräschör. Idag är efterfrågan ofantlig, vi köper hem kolsyrat vatten i litervis, antingen det är mineralvatten, smaksatt bordsvatten alternativt läsk så vill vi ha våra bubblor. Marknaden är enorm och de stora läskbolagen tjänar massor av pengar.
All denna konsumtion av kolsyrat vatten och läsk innebär dock vissa negativa effekter för miljön. Vatten som kolsyresätts i Sydamerika kan mycket väl hamna i våra svenska kylskåp. Tänk vilken oerhörd transportsträcka det innebär och hur mycket giftiga avgaser som släpps ut på vägen. Sedan finns problemet med allt avfall som uppstår av alla tomma flaskor och burkar dessutom. Kanske pantsystemet funkar relativt bra i Sverige, men utomlands är detta system tämligen ovanligt.
Vad man som kolsyreälskare kan åstadkomma ifall man vill fortsätta att inta sitt kolsyrade vatten utan dåligt samvete, är att börja tillsätta kolsyran själv. I Sverige har vi underbart rent kranvatten som för jämnan ligger under hårdgranskning. Kranvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel och kraven för rent vatten är mycket höga. Om man kolsyrar sitt eget kranvatten slipper man en massa tomma flaskor och man kan känna att man bidrar till en bättre miljö.
Genom att kolsyra sitt kranvatten sparar man även lite pengar. En liter vatten i affären kostar runt 10 kronor, det är 1000 gånger mer än det vi betalar för vårt ypperliga kranvatten. Man har räknat ut att kostnaden för 1 liter kranvatten är ca 1-1,5 öre, så trots att en kolsyremaskin medför en viss investering så blir ens kolsyrade vatten i längden mycket billigare ifall man kolsyrar det själv.
En funktionell kolsyremaskin hittar man idag för mellan 500-1000 kronor, det finns givetvis dyrare varianter där mycket fokus ligger på attraherande design. Våra stora märken är idag Sodastream, som var först i världen med att tillverka kolsyremaskin, och Wassermaxx från AGA, som är specialister på kolsyra. Båda maskinerna är bra och ytterligare enorm fördel med att ha en egen kolsyremaskin är att man personligen kan styra hur mycket kolsyra man vill ha i sitt vatten.
Går man steget längre så låter man få en carbonator installerad direkt i köksvasken, på så vis behöver man enbart öppna kranen och ut kommer det kolsyrade vattnet, kallt, krispigt och beredd att släcka törsten. En carbonator är nämligen en kolsyrekran vars aggregat fästes under vasken. Dess gaspatron räcker till ungefär 100 liter vatten och kan bytas ut hos ens återförsäljare. Kolsyrat vatten släcker törsten på ett hälsosamt sätt och är mycket festligare än vanligt vatten.