Soda Stream Design – den stilrena designen

Ett av namnen på alla Sodastreams kolsyremaskiner är Sodastream Design. Sodastream Design är stilrent designad i silver samt svart och kommer vanligtvis med två PET-flaskor i plast samt en Alco2jet kolsyreflaska. Exakt denna modell – Sodastream Design – har idag utgått ur flera butikers sortiment, troligtvis är det en utgående modell från Sodastream då den t ex inte finns i sortimentet på Sodastreams egen hemsida.

De kolsyremaskiner Sodastream marknadsför i dagsläget är dessa fyra: Sodastream Jet – Klassisk Design; Sodastream Genesis – Modern och slimmad design; Sodastream Penguin – Enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, samt slutligen Sodastream Pure – Elegans och komfort.

sodastreamer kolsyrat mineralvatten smakerlemonadvichyvattenmineralvatten

En Sodastream Jet kan man idag enkelt finna för runt 600 kronor, inberäknat PET-flaskor samt gaspatron. På andra sidan prislistan står Sodastream Penguin som går på ca 1800 kronor, inberäknat två glaskaraffer och en kolsyrepatron. Mellan dessa prisklasser rör sig Pure- och Genesismodellerna. En billig kolsyremaskin är inte nödvändigtvis bättre än en dyr, men gillar man utformning och fräcka detaljer kan man lägga en extra slant för en lite mer exklusiv modell.

Sodastream konkurrerar med en del andra affärsverksamheter när det innefattar försäljningen av kolsyremaskiner, men det är Wassermaxx som är den främsta konkurrenten. Wassermaxx, som marknadsförs av Aga, erbjuder liknande kolsyremaskiner som Sodastream i drygt samma prisklasser. Vilket märke man väljer har mest att göra med individuell smak.

Wassermaxx saluför också sina egna kolsyrepatroner under företagsnamnet Aga. Aga har profilerat sig på marknaden som specialister gällande kolsyra och tillverkar kolsyrepatroner av precis samma storlek som Sodastreams Alcojet. Också ventilen är lika – i enlighet med europeisk standard – så oavsett vilket märke man har på sin kolsyremaskin så fungerar båda kolsyrepatronerna lika bra.

Det är rätt så lätt att finna kolsyremaskiner idag, intresset är återuppväckt sedan dvalan under 90-talet och man kan finna sodastreamers i samtliga elektronikaffärer samt större varuhus. Alla som säljer sodastreamers säljer normalt också kolsyrepatroner, men kolla upp så att de även byter in gamla mot nya.

Att byta in sin kolsyrepatron mot en ny är billigare och vettigare än att införskaffa nya hela tiden. En kolsyrepatron för moderna kolsyremaskiner från den svenska marknaden rymmer 425 gram kolsyra, vilket räcker till omkring 50 liter vatten. Med tanke på hur billigt samt hälsosamt vårt svenska kranvatten är så är det en bra investering ifall man gillar kolsyra.

Det är inte enbart för privatekonomin som en kolsyremaskin är en god investering, utan dessutom för miljön. Tunga transporter kör varje dag omkring på våra vägar och släpper ut onödiga, miljövådliga gifter. Om man kolsyrar sitt eget kranvatten så slipper man bidra till detta. Därutöver slipper man en massa onödigt avfall.

Är man mer av en läskfantast så finns det även andra fördelar. Med tanke på hur många skilda företag som var och en producerar olika smaker på läskessenser så är möjligheterna i stort sett oändliga. Man kan experimentera fram egna favoritsmaker, alternativt bara nöja sig med de redan existerande. Aromhuset, Sodastream, Aga, Bob och Sonjo är benämning på några bolag som producerar läskessenser och bordsvattenaromer.

Med en Sodastream är kolsyrat hela tiden färskt och nära till hands, och man slipper släpa det med sig från affären. Soda Stream Design blev – både gällande användarvänlighet och utformning – Råd och Röns favorit i ett test som utfördes 2007.