Hur fungerar det att använda järnvitriol inomhus?

Förvånas du när du hör de som säger att det behandlat golv med järnvitriol inomhus? Det möjligen låter lite konstigt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat samt vatten för att processa gräsmattan mot mossa alternativt en mix som är till för att processa och färga husväggar och andra träpartier utomhus.

mossa i gräsmattan vad göra

Har man trägolv samt trämöbler som kan behöva behandlas så är det sannerligen inte så dumt att ta till järnvitriolen. Det enda som man skall överlägga är hur man ska genomföra jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte alla som gillar den kulör som uppstår då man behandlar en framsida med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man tvingas blanda till den färdiga färgen. Man måhända får lägga till såpa och vatten för att få korrekt konsistens. Därefter så kan man behandla golv, vägg eller möbel med en vanlig pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med eventuell lackning eller annan ytbehandling.

Det man ska fundera på då man målar med järnvitriol inne är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som irriterande ifall man andas in det i alltför stor kvantitet. Det är relevant att man har god ventilation både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det självklart även betydelsefullt att förbereda arbetet på korrekt sätt. Beskydda golv samt andra möbler med överdrag och se till att det finns väl om plats för arbetet. Skyddskläder samt handskar är också att tillråda.

Är det farligt att arbeta med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Ifall du skaffar en fulländad produkt så kan den ha en lätt stickande lukt men den ska ej vara riskfylld.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till massor olika saker såsom behandling av mossa i gräsmatta och på tak och dessutom inom läkemedel. När du behandlar trämöbler eller trägolv med järnsulfatet så kommer det att förekomma en reaktion som gör att järnsulfatet därefter sitter hårt i träet.

Behandlar du på korrekt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det verkligen ingenting att oroa sig för. Med ett lager av olja alternativt lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Klicka här för ytterligare tips få bort mossa i gräsmattan.

Behandling av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju också behandla en möbel som är konstruerad av trä och det finns det minsann flera som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten samt diskmedel och sedan så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att köpa billigt i olika storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns även smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte sällsynt att se att träet har blivit mörkare. En del anser att det här är hur bra som helst och roar sig vanligtvis med att måla med järnvitriol inomhus medan andra alls inte uppskattar färgnyansen. Innan man testar på en möbel kan det vara idé att prova på en träbit.