Vilken metod är bäst för att bli kvitt mossan?

I kampen mot mossan så kan man slutligen känna att man vill ta till precis vad som helst. Men ska man spendera för en mossrivare och gå omkring på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan fungera riktigt fint med en mossrivare men det är inte säkert att detta blir den ultimata metoden och särskilt inte om den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

ta bort mossa

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får flertal att välja bort rivaren är att den minsann kan leda till mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som helt undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren och krattning som onödigt jobb.

När man river upp mossan så kommer man fördela ut sticklingar av mossa som kan medföra mer mossväxt. Temporärt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt fäste och fördela mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att röja upp mossan skall man blanda järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar innan så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser inte bra ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man ska tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs samt områden som man tvingas ta hand om samt laga för att det ej ska uppstå fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det dåligt ut och ifall man inte jobbar på korrekt sätt med gödsel samt nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt ful ut under många säsongen framöver. Länk till mer information

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Ifall du tycker att det där med mossrivning verkar vara onödigt göromål så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI alternativt själv mixa järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat och vatten som kommer att eliminera mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till föda för gräset. Därnäst så kan du gödsla samt lägga fler gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är samma sak, är att man dödar mossan och att man därpå skapar en miljö i marken som är bättre för gräset men mindre bra för mossan. Mer näring och mer gräs är ett effektivt sätt att mota bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du viss på att ha korrekt pH för en superb gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är också gott för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår fint av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du nämligen vattna med järnsulfat två gånger per år för att fullständigt av med mossan.

Kombinera mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte kombinera rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är ifall det kommer att göra så högrest skillnad då det viktigaste är att få död på mossan och att sedan se till att bilda en miljö som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns självklart de som anser att det är komisk att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man så klart fortsätta med detta. Men sanningen är förmodligen likväl den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, rätt skötsel, och lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

På allt-farktfritt.se finns ett brett utbud av dessa produkter.