Saigonkanel och LCHF

Ett nytt hett diskussionsämne i lågkolhydratsvärlden är Saigonkanel, som visar uppenbara tendenser på att ha ketosoptimerande egenskaper.

Vad är LCHF?

LCHF står för Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft oerhört genomslag i Sverige framför allt, men även i resten av världen. Denna diet inleds vanligtvis av människor som vill gå ner i vikt, men är gynnsam även för människor som vill gå upp i vikt, som har problem med blodsockerbalansen eller med sockerberoende bantning för barn
.

I själva verket mår alla bra av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen konstaterats i en djupgående och oberoende analys. Man antar då att antalet LCHF:are kommer att öka till antalet och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.

Det finns oerhört många skilda tappningar av LCHF, vissa kör LCHF OCH enbart naturliga råvaror, medan andra helst gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar tämligen mycket mellan skilda LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Ska man inta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater dagligen? Eller måhända ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett avsevärt tufft mål att nå, då får man leva på rent fett samt protein – dvs. inga vegetabilier. En femprocentsgräns är vanlig bland de som önskar gå ner i vikt snabbt och effektivt, men också här ges väldigt lite utrymme för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som intar upp mot 50 gram kolhydrater dagliga, så kallade liberala LCHF:are.

Vad som förenar samtliga dessa är en uppfattning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater och att ketos är ett tillstånd man helst låter kroppen gå in i.

Vad är ketos?

Ketos är det tillstånd man hamnar i när glukosen upphör i blodet. För att förse den med energi tvingas kroppen bilda ketoner och dessa föredrar att fånga energi från lagrat fett framför andra alternativ. När kroppen är i ketos, dvs. när den intar rejält med fett och protein och oerhört lite kolhydrater, så bränner den kroppsfettet i mycket högre omfattning än annars.

Det finns de som inte ordentligt uppnår ketos, hur mycket de än anstränger sig för att exkludera kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som nyligen visat sig är att denna kategori människor verkar slungas in i ketos om de tillsätter kanel till sin dagliga kost. Saigonkanel har därtill visat sig ge definitivt störst verkan.

Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna

Saigonkanel är en kanelsort som växer i centrala Vietnams bergsområden. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi i regel hittar i livsmedelsbutikerna. Den är någorlunda kraftfull, men inte tillnärmelsevis så stark som Saigonkanel. En aning Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen påbörjas ordentligt.

Vad har Saigonkanelen för positiva effekter vid en LCHF-diet

Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och även här är just Saigonkanel överlägsen. Genom att kanelen reducerar utsöndringen av insulin, som är verksam för att förvara energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen snabbare ett ketogent tillstånd. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge effekt, men man kan äta 4 gram Saigonkanel per dag utan att riskera att drabbas av några riskfyllda bieffekter.