Lär dig att enkelt brygga vin hemma

Att allt fler folk brygger sitt eget vin hemma märks inte minst på alla tillgängliga produkter för vinframställning. Det är en spännande bearbetning som ger möjlighet att experimentera och ta fram skilda sorter.

Det allra första steget är att planlägga processen, och att handla ett passande kärl. Tänk också över vilken typ av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noga eftersom det ökar chansen till att erhålla ett bra resultat. Reflektera över vilka bär, frukter alternativt juice du vill begagna dig av. Det är givetvis något som hör ihop med vilken sort av vin man tänker göra. Det första man tänker på kanske dock är att framställa vin på vindruvor, men det går att göra vin på massa olika bär och frukter.

Ifall man plockar bär för att tillämpa till vinbryggningen så är det centralt att sortera och rensa noggrant. Dåliga bär ska ej användas till bryggningen, och kvistar ska rensas bort. Risken med att ha kvar kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket genererar en utökad risk för mögel.

Mosa sedan bären och ha därefter i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som bör ingå beror helt o hållet på recept. Men åt 10 liter vin behövs 4,5 kg bär och 8 liter vatten.

I kommande del av processen krävs ett instrument som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig för att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används åt framställningen. Oftast brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten bör vara. Vanligt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var noggrann med att röra om.

Sedan är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Olika jästar hanteras olika och på förpackningarna anges vanligtvis hur man måste göra. Anledningen till att det finns olika sorters jäster är för att en del lämpar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än normalt.

När vin framställs sker skilda processer av jäsningar. Vid förjäsning ska kärlet stå i ungefär 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det behövs ytterligare ett kärl samt en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man via silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak ska man krama ur den sista saften ur bären.

Mät med ochelemätaren igen för att granska sockerhalten och om mer socker måste tillsättas. Sedan får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Länk till Romlikörer
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men normalt tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är färdig ska man tappa om vinet och filtrera på nytt och ha i vinsvavla och skaka om. Vinsvavlan hjälper till att konservera vinet. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.